Mijn boekenkast leeft. Als ik over een jaar opnieuw een foto zou maken, dan zie je een andere kast dan vandaag. Soms heb ik ineens genoeg van een boek of een schrijver en dan gaat de boel rücksichtslos, zo hup in een bananendoos, en naar de kringloop. Boeken, genres en schrijvers horen bij periodes in mijn leven. Ze lopen een tijdje met me mee en gaan daarna een andere weg, naar een nieuwe lezer. De boeken die ik niet meer wil gun ik een vrolijk volgend leven.
Voor mij is het uiterlijk van mijn boekenkast net zo belangrijk als de inhoud van de boeken die erin staan. Er staan geen exemplaren in met ezelsoren, scheef gelezen ruggen, vouwen in de voor-of achterkant of scheuren in de omslag. Evenzo gruwel ik van potloodaantekeningen in de kantlijn, of nóg erger met pen, wat moet ik met de gedachten van iemand anders? Hetzelfde geldt voor ingeplakte ex librissen, een handtekening van de schrijver of een goedbedoelde opdracht in de trant van: Wat fijn dat je er was, Kim. Bedankt voor je steun, Daan. Gefeliciteerd met je verjaardag, Emiel. Een tweedehands exemplaar vinden omdat de titel niet meer in druk is, kan bij mij dus wel even duren. Om de boeken mooi te houden versta ik kunst om ze zonder gebruikssporen te lezen. Daartoe heb ik boekenleggers in overvloed en een puike schemerlamp die alleen mijn leesboek verlicht en mij verder heerlijk in het donker laat.
Boeken die ik wél wil lezen maar niet in de kast hoef koop ik als e-book. Ondanks de lagere prijs, is het zelden goedkoper, daarvoor koop ik nèt iets te vaak boeken dubbel. Van een mooi verhaal wil ik de kaft bewonderen, die in het echt altijd mooier is en ik wil het ieder moment van de dag kunnen aanraken. Mijn digitale boekenkast is minder veranderlijk, je zou zelfs kunnen zeggen dat deze minder leeft. De ongelezen exemplaren vallen niet op en zelden ruim ik oeuvres op met twee klikken op de delete knop.
Comments